Vi erbjuder vackra unika vita fårskinn och lammskinn, alla fårskinn kommer från våra egna djur på gården som ligger i Bergby mellan Gävle och Söderhamn i norra Gästrikland.

Vill du veta vart skinnen kommer ifrån och att djuren har haft det bra så har du kommit rätt!
Skinnen är beredda hos Doniaskinn i Tranås och är tvättbara. Leicesterfåren ger härligt vita skinn med stora lockar.
Skinnen är klippta till 35 mm sk plädskinn. Vi har både lammskinn och tackskinn.

Våra får är av rasen leicster. I vårt avelsarbete så jobbar vi mycket för att få de speciella stora vita lockarna som är kännetecknet för just leicsterfåren. Priset sätter vi utifrån storlek på skinnen samt hur pass väl vi har lyckats med att få “rätt lock”. Självklart är det en fråga om tycke och smak så ett skinn som vi har prissatt lägre kankse är just precis vad du vill ha så ta dig tid och titta på bilderna

Du kan se bild och pris på varje skinn i vår 

Skötselråd fårskinn och lammskinn

  • Maskintvätt på ullprogram 30º C eller handtvätt.
  • Använd milt schampo med pH 3,5-5,5.
  • Torka hängande eller liggande på galler. Sträck lätt.
  • Skölj av mindre fläckar för hand.
  • Vädra och skaka skinnen

Leicester får

Leicesterfåret avlades fram redan i mitten av 1700-talet i England.

Man ville skapa ett medeltungt köttfår med glansig, lång och ganska grov ull. Detta ”leicester longwool-får” har aldrig haft någon stor utbredning men har ofta använts när nya raser skapats, runt om i världen.

Leicester finns med i de flesta andra rasers bildande bl a texel och dalasau, leicesterbaggar användes även i ryafårens rekonstruktion.

Till Sverige infördes de första leicesterfåren tidigt av bl.a. Jonas Alströmer. Importer har då och då gjorts men aldrig i större omfattning. De införda djuren har mest använts till inkorsning för att förbättra den svenska fårstammen. De första större leicesterfårbesättningarna dyker upp först några decennier in på 1900-talet i Östergötland.

I vårt land har unika ”nordiska” egenskaper utvecklats hos det svenska leicesterfåret som ullkvalité och pälshår. Rasen har under årens lopp anpassats bättre till vårt klimat och betesmiljöer. Bland s k renrasiga leicesterfår finns ibland en tendens till smal kroppsform och tunnare ull ibland med mörka färginslag. Detta är en följd av att tidigare inkorsning av lantrasanlag finns i djurets härstamning. Föreningens mål är ren färg och ett medeltungt, köttfylligt djur med harmoniskt kroppsform.

På 1980-talet startade en ny fas i utvecklingen av vårt svenska leicesterfår – det vita pälsfåret. Uppfödare började producera pälsskinn av samma typ som gotlandsfårets. Vita pälsskinn för körsnärsändamål är en unik produkt som ingen annan ras kan producera

 

TILL BUTIKEN